Kommunalvalg 2017
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DF i nøglerolle

Carl Skøtt, Brombærvej 52, Haderslev

Hvad ikke mange - og da slet ikke jeg - havde troet for få dage siden, kan blive en realitet. Dansk Folkeparti kan blive det nøgleparti, der afgør, om borgmesterkæden efter november-valget skal gå til Venstre, Socialdemokratiet eller til en blå midterblok bestående af fire mindre partier. Favorit her de radikales Børge Koch.

Det er en meget underlig politisk situation i Haderslev Kommune.

En DFer kan af mange årsager udelukkes som borgmester, men det kan partiets indflydelse ikke. Ved novembervalget kan det tåle at miste næsten 1000 stemmer og alligevel blive repræsenteret med tre mandater, og de kan meget vel blive afgørende.

Jeg har hidtil anset det for sikkert, at partiet, sådan som det har været tradition i flere byrådsperioder, ville være uløseligt forbundet med Venstre, men efter et lokalt magtskifte er det ikke længere en given sag. På landsplan flirter DF med Socialdemokratiet - og det sker også uden for kulisserne lokalt. I byrådssalen kan det ikke ses, for her styrer Thies Mathiasen stadig partiet, men lokalt i partiet er han skubbet bagud i geledderne - og i en ny DF-gruppe vil han være uden gennemslagskraft.

Det er det ny DF, der kan bringe DF i en nøglerolle. Peger partiet på Socialdemokratiets Henrik Rønnow, vil han være meget tæt ved at erobre borgmesterkæden. Tilsvarende vil HP Geil fra Venstre være tæt ved borgmesterkæden, hvis partiet fortsat vælger at støtte ham - og går partiet med i en blå midterblok med LA, K og R, bringer det radikale Børge Koch i nærheden af borgmesterkæden.

Det er situationen nu, og en situation, som de fleste partier bør tage alvorlig. DF har tid nok, men vigtigst er, at det ikke længere kan betragtes som Venstres logrende hale. DF bliver et ombejlet parti frem til den dag, der træffes beslutning om hvilken side, partiet vil gå til.

Havkatten Calle

Publiceret: 17. Maj 2017 07:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Haderslev

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt