Lærerne kan generelt stadig ikke yde det stykke arbejde, de gerne ville, lyder facit fra kredsformand Bent Øxenberg Hansen.
Lærerne kan generelt stadig ikke yde det stykke arbejde, de gerne ville, lyder facit fra kredsformand Bent Øxenberg Hansen.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Folkeskole: Undervisning er blevet til forelæsning

Undersøgelse: Kredsformanden for Haderslev Lærerforening er - stadig - ikke imponeret over lærernes arbejdsmiljø

Haderslev Lærerkreds har for femte år i træk foretaget en undersøgelse af lærernes psykiske arbejdsmiljø. Og kredsformanden for Haderslev Lærerkreds, Bent Øxenberg Hansen, er bestemt ikke begejstret.

“Blandt andet svarer 84 lærere ud af 330 “ja” på spørgsmålet, om de inden for de seneste 12 måneder har været udsat for vold eller trusler på arbejdspladsen fra f. eks. elev, forælder, kollega eller leder,” siger han.

“Det er naturligvis et helt uacceptabelt højt antal. Spørgsmålet skelner ikke mellem fysisk vold eller psykisk vold (verbal vold, red.). Men uanset er det et tal, der giver anledning til opmærksomhed. Hvad skal man som lærer finde sig i? Hvilke sanktionsmuligheder har man?,” understreger kredsformanden.

67 procent af lærerne mener desuden ikke, at de inden for rammerne af arbejdstid har tilstrækkelig tid til at forberede/efterbehandle undervisningen, 25 procent af lærerne har nedsat ambitionsniveauet, for at have tid nok, mens 6 procent mener, at de har tid nok.

“Der er simpelthen ikke ressourcer nok til de opgaver, der forventes løst. To tredjedele af lærerne kan ikke få det til at hænge sammen, og andre ¼ af lærerne har nedsat ambitionerne. Det kan en kommune da ikke være tjent med. Det er reelt nok, hvis man ikke vil prioritere pengene til området, men så bør man, som minimum, fortælle lærerne og forældrene, hvilke opgaver der ikke mere kan løses,” tilføjer kredsformanden.

70 procent af lærerne desuden svaret, at de benytter sig af mere lærebogsundervisning end tidligere, 77 procent svarer at de nu har meget mindre tid til undervisningsdifferentiering, mens 67 procent svarer, at de nu giver færre skriftlige opgaver til eleverne.

“Det betyder generelt, at lærerne ikke kan yde det stykke arbejde, de gerne ville. Læreren har ikke nogen mulighed for at tage udgangspunkt i den enkelte elev. Det bliver mere forelæsning. Det er ikke på den måde, man får hjulpet de elever, der p.t. ikke kommer i gang med en ungdomsuddannelse,” lyder kredsformandens pointe.

Tidligere års undersøgelser har vist, at hver syvende lærer (14 procent, red.) har været ved egen læge, for at tale om arbejdsbetinget stress inden for de sidste 12 måneder.

“Der er tale om et fald fra sidste år, hvor det var hver sjette lærer. Det kan blandt andet skyldes, at nogle af de lærere, der sidste år svarede ja er stoppet med lærergerningen. Og uanset hvad, så er det alt for mange lærere, der har behov for at søge læge vedrørende arbejdsbetinget stress.”

fakta

Undersøgelsen er foretaget ultimo nov. og primo dec. 2016. Haderslev Lærerkreds har for femte år i træk foretaget en undersøgelse af lærernes psykiske arbejdsmiljø. Det er 5 år i træk at vi gennemfører undersøgelsen. Ca 65% har svaret og derfor kan man betragte tallene som valide.

Publiceret: 07. Januar 2017 07:15
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Haderslev

Annonce
Annonce
ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt