Kommunalvalg 2017
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Fri af moderbinding

Carl Skøtt, Brombærvej 52, Haderslev

Det har vakt en del debat på min væg, at K, LA og DF har indgået et valgteknisk samarbejde i Haderslev Kommune, men det er nu intet i forhold til den debat, der har fundet sted internt i de tre partier.

Der er konservative, der ryster på hovedet over, at der er indgået et valgforbund med DF - uden om Venstre, og der er folk i DF, der ryster på hovedet over, at partiet er gået i valgforbund med K - uden om Venstre. Tilsvarende er der folk i LA, der helst havde set et forbund, der også inkluderer Venstre.

Der er imidlertid ikke tale om, at de tre partier har indgået et nyt broderskab, der binder dem tæt til hinanden. De står hver især frit, og har kun det til fælles, at de har brudt moderbindingen til Venstre.

Partitaktisk har de tre partier handlet klogt, for netop Venstre har i denne periode vist, at det ikke magter at være en klog fører. Venstres førende politikere har raget de mest prestigegivende politiske poster til sig og kun overladt smuler til alliancepartnerne - LA undtaget, for Benny Bonde fik den udvalgsformandspost, han ønskede.

K, DF og de radikale skylder ikke Venstre noget. De radikale er ikke med i trekløveret, men det vil partitaktisk være klogt at blive en del af et firkløver. Med samlet måske 8-11 mandater vil blokken i realiteten kunne bestemme, om vi skal have en blå eller en rød borgmester - og hvad der er endnu vigtigere. De er i en position, hvor de kan tvinge S, Enhedslisten, SF og Alternativet til at vælge mellem en af deres borgmesterkandidater eller Venstres H.P. Geil. Omvendt vil ingen i trekløveret pege på en rød borgmester, og da rød fløj ikke alene kan samle flertal, ligger de rødes muligheder for at få indflydelse i et samarbejde med trekløveret.

I teorien kan Venstre og Socialdemokratiet dele magten, men det er ren utopi at tro, at H.P. Geil frivilligt giver borgmesterkæden til Henrik Rønnow, og lige så utopisk er det at tro, at rød blok vil pege på genvalg af H.P. Geil.

Trekløveret, der i øjeblikket har seks (med de radikale 8) ud af byrådets 31 mandater, står derfor i en politisk gunstig situation - og vælgerne går et mere spændende valg i møde, end hvis kampen om borgmesterkæden igen-igen skulle være rød mod blå.

Det valgtekniske samarbejde er altså ikke et broderskab, men frigørelse fra en moderbinding. Det er et sundt demokratisk træk - og partitaktisk særdeles klogt.

Havkatten Calle

Publiceret: 06. Juni 2017 07:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Haderslev

ANNONCER
Se flere