Espen Nielsen er glad for den gratis havegødning, men han kan ikke hjælpe Frauke Witte af med hele bjerget.
Espen Nielsen er glad for den gratis havegødning, men han kan ikke hjælpe Frauke Witte af med hele bjerget.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Gødning: Haveejere elsker bare møgdage

Hestemøg er fremragende havegødning. Og her er det endda gratis

pra

Hestepærer fra fire heste ved Starup forvandles fra affald til eftertragtet nytteprodukt, når de fordeles som gødning i omegnens haver. Det kan endnu flere haveejere få fordel af frem til juni.

I forårsmånederne er det ikke usædvanligt at møde glade haveejere med traileren fuld af hestemøg ved Starup. Her bor Frauke Witte sammen med mand, datter og så altså fire heste. De to er hendes egne, mens de øvrige er opstaldet for andre i de naturskønne omgivelser i ly af skoven. Hestene har en meget stabil produktion af hestepærer, og her i foråret tårner møget fra stalden sig i bogstaveligste forstand op på gårdens mødding.

“Vi bruger stalden indtil juni, hvor hestene kommer permanent på græs,” fortæller Frauke Witte. Så snart de er ude, får vi stalden renset og møddingen tømt, så alt er klar til når hestene igen skal ind om aftenen. Jeg har én til at komme og tømme møddingen, men det er jo ikke gratis. Derfor er det også smartere for mig, hvis jeg kan hjælpe haveejere med gratis gødning,” forklarer Frauke Witte.

“Indtil nu er det gået lidt trægt med henvendelserne, der mest kommer via en særlig hjemmeside, men der er jo nok til mange flere,” siger Frauke Witte og peger på det meterhøje gødningsbjerg.

En af Fraukes ”gødningsgæster” er Espen Nielsen fra Haderslev, der er glad for at bruge hestegødning i haven.

En hyggelig tradition

“Det er blevet en helt lille tradition at hente møg hos Frauke, når mosset er pløjet op af græsplænen og jorden i haven skal gøres klar til sommer, fortæller Espen Nielsen:

“Og det kan godt være, at jeg har set for meget Bonderøven på TV, men jeg synes, det er helt vildt tilfredsstillende, at jeg kan hjælpe hende af med et problem og samtidig selv få gavn af det.”

Fraukes heste går i træpillestrøelse i stalden, og derfor er der stort set ingen halm i gødningen. Det gør gødningen ideel til brug i haven. For det første fordi man ikke skal vente på, at halmen bliver nedbrudt, og for det andet fordi man ikke risikerer at sprede frø ud i haven. Oveni er blandingen af strøelse og gødning så let at smuldre og fordele, så man næsten glemmer, hvad man har fingrene i.

“Jeg ved jo godt hvad det er, og hvor det kommer fra,” siger Espen Nielsen:

“Men det lugter altså mindre end den kompost, man kan hente på genbrugspladsen, og det føles nærmest som tørvestrøelse, når det skal fordeles. Så jeg har bestemt lerjord i haven, der er mere ulækkert at røre ved end hestegødning.”

Hestemøg er en middelstærk gødning, som tilfører havejorden en lang række næringsstoffer. Gødning med halm kræver som regel forkompostering, mens næsten færdigkomposteret gødning, som den fra Frauke Witte, også kan fordeles direkte ud på jorden om foråret. Hestegødning er blandt andet eftertragtet til anvendelse under roser og stauder.

Skulle andre haveejere være tændt på at bruge hestemøg i haven, kan Frauke Witte kontaktes på e-mail

frauke_witte@web.de

/pra

Massai og Corbusier af Grønagergård står bag halvdelen af produktionen af den gratis havegødning.
Massai og Corbusier af Grønagergård står bag halvdelen af produktionen af den gratis havegødning.
Hestemøget er næsten uden halm og meget let at smuldre og fordele.
Hestemøget er næsten uden halm og meget let at smuldre og fordele.
Publiceret: 16. April 2017 11:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Haderslev

ANNONCER
Se flere