Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Hullet viden om det blå sygesikringskort

Hver fjerde (25 pct.) i Sønderjylland ved ikke, hvordan det blå EU-sygesikringskort – også kaldet det blå kort – dækker på rejsen

Selvom det blå kort har passeret sin 2 års fødselsdag, som afløser for det gule sygesikringskort, så er mange stadig i tvivl om, hvordan de står stillet med det blå kort i lommen. Hver fjerde (25 pct.) i Region Syddanmark svarer 'nej' til, at de ved, hvordan det blå EU-sygesikringskort dækker uden for Danmarks grænser.

Europæiske ERV har taget temperaturen blandt danskerne for at få bekræftet billedet af, at vi generelt ikke er klædt godt nok på – hverken når det gælder kontant viden om eller forventninger til, hvordan vi reelt er dækket med det blå kort.

”Som forsikringsselskab har vi længe haft en formodning om, at mange ikke kender det blå kort godt nok endnu. Det tager til tider mange ressourcer i vores kundecenter at svare på spørgsmål omkring det blå kort fra rådvilde rejsende, inden de skal af sted,” siger nordisk chef for marketing og kommunikation, Mark Bartram, Europæiske ERV.

Samtidig tror fire ud af ti (40 pct.) i Sønderjylland og på Fyn fejlagtigt, at det blå kort har tilkoblet en vagtcentral, ligesom det gule kort havde.

”Vi hører fra rigtigt mange, at de forventer at få hjælp hjemmefra, hvilket ikke er tilfældet, for der er ingen offentlig alarmcentral at ringe til. Men det betyder meget at have hjælp på hånden, hvis uheldet sker, for så tænker du ikke selv så klart,” fortæller Mark Bartram. Han fortsætter:

”Forestil dig, du er på ferie, og du brækker anklen i swimmingpoolen i Spanien eller laver et grimt styrt på vej ned ad skiløjpen i Alperne. Nu skal du ud på en længere køretur med en ambulance hen til det nærmest liggende offentlige sygehus. Din familie kan i øvrigt ikke komme med og ambulancefolkene og sundhedspersonalet taler heller ikke så godt engelsk. Du får heller ikke så meget at vide på sygehuset. Det er et normalt scenarie. Tidligere kunne du ringe hjem til en vagtcentral og få vejledning og gode råd med det gule kort. Det kan du ikke længere,” fortæller Mark Bartram.

Ifølge de seneste opgørelser fra Europæiske ERV, er knæskader den type skade, der topper på skiferie – især blandt kvinderne (se evt. oversigt længere nede).

”Som forsikringsselskab ærgrer vi os over, at danskere kommer til at rejse på ferie under forkerte forudsætninger, når det gælder rejseforsikringer. Især unge, som kan være mere vovede i hverdagen og dermed også på ferien,” fortæller Mark Bartram.

Mange af de adspurgte fra Region Syddanmark (28 pct.) ville, ifølge undersøgelsen, med det blå kort i hånden ringe til deres rejseselskab, hvis uheldet er ude og til deres familie og venner (29 pct.).

”Hverken rejseselskab eller familie og venner er måske de bedste rådgiver eller kan være umulige at få fat på i en akut situation, hvor der kan være meget på spil,” siger Mark Bartram.

Værst står det til blandt de unge. På landsplan siger fire ud af ti (41 pct.) unge i alderen 18-34 år, at de ikke ved, hvordan de er dækket med det blå kort i baglommen på trods af, at de rejser en del. 56 pct. af unge i alderen 18-34 år rejser nemlig på ferie eller weekend-ophold til udlandet mindst én gang om året eller mere. Alarmerende er det, at 17 pct. af de unge endnu ikke har fået bestilt kortet fra borgerservice i deres bopælskommune.

Mark Bartram konkluderer, at danskerne endnu ikke er vænnet til begrænsningerne i det blå kort ift. det gule, hvorfor det blå kort også får karakterer under middel fra de 1.005 adspurgte. Men Mark Bartram mener, at det blå kort, selvom det kan mindre end det gule kort, ikke er så dårligt endda. Der ligger dog stadig en tilvænningsperiode for forbrugerne og en kommunikationsudfordring foran forsikringsselskaberne og det offentlige.

Publiceret: 07. Januar 2017 08:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Haderslev

Annonce
Annonce
ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt