Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

S - et parti i frit fald

Carl Skøtt, Brombærvej 52, Haderslev

Socialdemokratiets nye borgmesterkandidat i Haderslev Kommune, Henrik Rønnow, står over for en stor opgave. Han overtager et parti, der siden den nye Haderslev Kommunes dannelse har været i frit fald.

Det så egentlig rigtig godt ud efter det første valg, hvor Socialdemokratiet fik 12.985 stemmer - og var snublende tæt på at erobre borgmesterkæden. Den gik til Venstre, der også havde et rigtig godt valg med 11.537 stemmer - og forbundsfæller nok til en samlet lille sejr.

Tilbagegangen begyndte i 2009, og da var det Venstre, der blødte mest. Partiet tabte 2080 stemmer og borgmesterkæden. Socialdemokratiet tabte 1030 stemmer, men vandt borgmesterkæden takket være forbundsfæller.

Helt galt gik det Socialdemokratiet i 2013, hvor hele 3514 stemmer forsvandt, mens Venstre genvandt noget af pusten med et plus på 1117 - for første gang blev Venstre størst og generobrede kæden.

Socialdemokratiet har i de få år, kommunen har eksisteret, mistet en tredjedel af sine vælgere. Med 8441 stemmer ved seneste valg burde partiet kun have fået otte mandater, men takket være forliste SF-stemmer fik partiet ni valgt. Venstre kan også takke sine forbundsfæller, især LA, for det 11. mandat, for partiets 10.574 stemmer rakte alene til 10 mandater.

Rønnows situation er ikke nem, for ved det kommende valg har partiet ikke forbundsfæller, der vil indgå i et valgforbund, og der skal derfor ske kraftig vælgertilgang til S, hvis Rønnow skal nå i mål og sikre borgmesterkæden. Der er ikke tegn på, at det vil ske.

Lykkes det ikke Socialdemokratiet at vende nedturen til en optur, åbnes der for, at de mange mindre partier, der også er i spil, kan blive tungen på vægtskålen. Hvis de formår at se bort fra den blå-røde skillelinje og arbejde sammen, kan de samlet byde ind med en tredje borgmesterkandidat, der mandatmæssigt vil være stærk nok til at være en trussel imod Geil og især Rønnow.

Vælgerne er flygtige, så derfor kan intet beregnes ud fra tidligere valg, men det er uklogt ikke at lytte til historiens tale - og den åbner for første gang i kommunens historie en reel mulighed for, at en tredje borgmesterkandidat kan blive taget alvorlig af vælgerne.

Havkatten Calle

Publiceret: 24. April 2017 07:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Haderslev

ANNONCER
Se flere