Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

S må kæmpe alene

Carl Skøtt, Brombærvej 52, Haderslev

De tre mindre partier på den røde fløj i Haderslev Byråd har taget konsekvensen af, at det næsten altid er til gavn for det store parti, hvis små partier går i valgforbund med det. Konsekvensen er, at Socialdemokratiet må gå til valg alene - og med større risiko for stemmespild end ved noget tidligere valg til Haderslev Byråd.

Enhedslisten, SF og Alternativet ved, at valget afgøres efter den d'Hondske fordelingsnøgle, der nok sikrer, at færrest mulige stemmer i et valgforbund går tabt, men altså også har det minus, at det store parti har den største fordel af valgforbundet. Især SF taler her af bitter erfaring.

Socialdemokratiet er underrettet om beslutningen, der ikke betyder, at samarbejde med Socialdemokratiet efter valget er udelukket. Faktisk har de tre partier besluttet, at hvis deres egen borgmesterkandidat ikke kan blive valgt, så vil deres mandater støtte en anden rød borgmesterkandidat, hvilket vil sige Socialdemokratiets Henrik Rønnow.

De tre mindre partier vil udgøre en så fast enhed, at de ikke efter valget vil drøfte muligheder for konstituering, før de sammen har besluttet, hvad de vil gå efter. Det stiller de mindre partier i den bedst mulige forhandlingssituation. Og så sikrer det også, at fx Alternativet kan gøre sin indflydelse gældende, selv om partiet ikke skulle få et mandat valgt.

Fra rød side er generelt lagt op til et samarbejdende byråd modsat det nuværende, hvor de borgerlige har sat sig på al magt. Det er et puslespil, der synes umuligt at få til at gå op, men dog vil resultere i, at også politikere fra den borgerlige opposition - hvis det bliver til rød valgsejr - vil få andel i de mest magtfulde udvalgsposter.

De radikales stilling er uafklaret, men umiddelbart ser partiets muligheder for indflydelse bedst ud, hvis det tilsluttes det røde trekløver.

På blå fløj er intet endnu afgjort, men det ser ud til, at Venstre i et valgforbund kan høste stemmer, der var tiltænkt DF, LA eller K.

Havkatten Calle

Publiceret: 23. April 2017 07:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Haderslev

ANNONCER
Se flere