Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Strande på risikolisten

Carl Skøtt, Brombærvej 52, Haderslev

En perlerække af strande afgrænser Haderslev Kommune mod øst ud mod Lillebælt. Når forurening truer Lillebælt, kommer også strandene i fare, og det er lige præcis det, der er risiko for nu med Haderslev Kommunes tillæg 21 til spildevandsplanen.

Det er ikke spildevandsplanen som sådan, der er noget galt med. Det er helt klart, at der må gøres noget for at stoppe udledningen af spildevand til bl.a. områderne Stevning Dam, Haderslev Dam og Haderslev Fjord. Problemet er, at med det forslag, der nu er i høring, så er der stor risiko for at forurene Lillebælt yderligere til stor gene for flere strande.

Blandt de forslag, der har været på bordet er udledning via en rørlægning til Aarøsund. Det ville Lillebælt på grund at strømforholdene nemmere kunnet klare, selv om udledningspunktet ville være tæt på land. Minus her ville bl.a. være, at nærliggende strande risikerede alvorlig forurening et par gange om året.

Og det sidste er absolut også tilfældet med det forslag, der er i høring. I farezonen er strandene Diernæs Strand, Vilstrup Strand og Tormaj Strand samt Barsø i Aabenraa Kommune.

Diernæs Bugt egner sig på grund af strømforholdene ikke til at modtage al spildevand fra Haderslev Kommune, sådan som det i forslaget lægges op til. Helt katastrofalt ville det have været, hvis udløbet, som oprindelig foreslået, blev placeret bare 500 meter fra land. Det har Svend Brandt fra Enhedslisten heldigvis fået sat en stopper for, men 2000 meter er også alt for tæt ved land, hvilket igen skyldes strømforholdene. Udledningen skal, hvis Diernæs-løsningen fastholdes, ske derude, hvor der er gode strømforhold.

Lillebælt er et følsomt område, så derfor er det en mangel i forslaget, at det ikke indeholder forslag til, hvordan kvælstofindholdet kan formindskes. Det må nemlig ikke glemmes, at Diernæs Bugt i forvejen er hårdt belastet af andre udløb, ikke mindst fra kanalen til Slivsø.

Udløbet fra den gamle Slivsø skabte ikke problemer, og dengang blev der også gødet anderledes. I dag er det sådan, at udløbet fra den lavtbundede Slivsø i ret voldsom grad er med til at forurene Diernæs Bugt, og det tages der ikke stilling til i forslaget.

Der er så mange usikkerhedsfaktorer i spil, at Haderslev Byråd ikke med god samvittighed kan godkende forslaget, når høringsperioden er slut i næste måned.

Havkatten Calle

Publiceret: 21. April 2017 07:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Haderslev

ANNONCER
Se flere