Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Uddannelse: Virksomheder bejler til skoleelever

Hvis man i fremtiden skal have den fornødne arbejdskraft må man præge de unge

pra

Allerede nu er det småt med dem, og i fremtiden bliver det endnu sværere at skaffe dygtige smede, svejsere, CNC operatører, industriteknikere og andre med relevante faguddannelser inden for metalområdet. Det er ikke bare et stort problem for de mange, veletablerede metalvirksomheder i Haderslev-området, det er også et tab for de mange unge mennesker, som ikke er opmærksomme på de gode og vellønnede jobmuligheder, metalindustrien har at byde på.

Det mener medlemsvirksomhederne i metalindustri-netværket under Haderslev erhvervsråd, MIH. Og de mener det så alvorligt, at de nu selv rækker ud efter den unge generation – helt ned i folkeskolens yngste klasser. Første tiltag var deltagelse i ”Kloge Hænder” onsdag 5. april, hvor folkeskolens 8. og 9. klasser under virksomhedsbesøg skulle løse konkrete, naturvidenskabelige opgaver stillet af virksomhederne. Næste skridt er en decideret adoption af hele klasser.

Virksomheder adopterer klasser

“Vi er mange virksomheder i MIH-netværket, som arbejder med adoption af skoleklasser som et middel til at gøre os synlige overfor den unge generation. Her hos os i Certex overvejer vi lige nu, om vi skal adoptere flere klasser på Lagoniskolen, eller om vi skal nøjes med en. Som udgangspunkt mener vi, at jo flere, desto bedre, men vi skal også være sikre på, at vi internt har ressourcerne til at håndtere det,” siger Majbritt Petersen, administrerende direktør for Certex i Vojens og medlem af MIH.

Når en virksomhed adopterer en skoleklasse, betyder det, at klassen gennem hele folkeskoletiden med jævne mellemrum kommer på besøg hos virksomheden og lærer den at kende. Samtidig stiller virksomheden med relevante opgaver, som passer til klassens faglige niveau, og som samtidig viser eleverne, hvad undervisningen kan bruges til i praksis.

“Der er jo mange elever, som har rigtig meget gavn af at opleve, at det, de lærer, rent faktisk kan bruges til noget ude i virkeligheden. Det giver dem et andet perspektiv på undervisningen. Og samtidig har vi i metalindustrien et meget presserende behov for at vise dem, hvad vi kan tilbyde, for de har os på ingen måde inde på lystavlen, sådan som tingene er nu,” siger Majbritt Petersen.

En anden arbejdskultur

Ifølge Majbritt Petersen skal årsagen til det dels findes i det fokus, der gennem mange år har været ”videnssamfundet” og på at få unge mennesker til at tage en videregående uddannelse, og dels skal den findes i, at vi i dag har en anden arbejdskultur end tidligere.

“Før i tiden var det ikke så usædvanligt, at en forælder tog sit barn med på arbejde, når der var skoleferie og forældrene ikke kunne holde fri – eller måske også i lidt længere perioder, hvis barnet var gået lidt død i det der med skolen. Holdningen var, at så måtte børnene bidrage ved at arbejde, og på den måde fik de et naturligt kendskab til virksomhederne. I dag er der et meget skarpt fokus på skole og uddannelse frem for arbejde, og det gør så, at vi må gå helt andre veje for at sikre, at vores kommende medarbejdere så tidligt som muligt får stiftet bekendtskab med metalindustrien som en god uddannelsesvej,” forklarer Majbritt Petersen.

Tjener virkelig godt

At virksomheder i metalindustrien tilbyder gode og fremtidssikre jobs, er Majbritt Petersen slet ikke i tvivl om:

“Det der med at alle produktionsvirksomheder i Danmark bliver udflyttet til lavtlønslande passer simpelthen ikke. Vi kan ikke vente på, at det hele kommer hjem fra Kina, og samtidig er der flere og flere, som er begyndt at hjemtage produktionen, fordi det fungerer bedst, når udvikling og produktion hænger sammen. Vi er slet ikke i tvivl om, at vi sagtens kan være konkurrencedygtige i Danmark – bare vi kan skaffe den arbejdskraft, vi har brug for,” fastslår Majbritt Petersen og fortsætter:

“Og så skal man også lige huske, at en dygtig faglært i metalindustrien kan tjene virkelig godt, i mange tilfælde bedre end mange akademikere. Samtidig er der sjældent en stor og tung studiegæld at betale af på, så vores medarbejdere har typisk en rigtig sund økonomi.

/pra”

Publiceret: 14. April 2017 11:45
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Haderslev

ANNONCER
Se flere